Pod pokličkou

O konopí se v současnosti nejvíce hovoří v souvislosti se zdravotnictvím, a to proto, že jsou jeho účinky prokazatelné a potvrzené zkušenostmi mnoha pacientů. Má regenerační i antibakteriální účinky, pomáhá léčit záněty i závažnější nemoci neurodegenerativního charakteru, jako je Alzheimerova nebo...
Cukroví se nemusíte odříkat ani ve chvíli, kdy jste na dietě nebo se jen bojíte, lednového stoupnutí na váhu. KetoMix představuje 15 tradičních receptů na skvělé vánoční cukroví, po kterém nepřiberete! Neobsahuje ani gram cukru, přesto ho od toho běžného nerozeznáte. Na chuť ani na pohled. Proč...
Už naše babičky a maminky věděly, že poctivý kuřecí vývar je lék na všechno. Zázračný pokrm pomůže při nachlazení, zimnici ale především zahřeje v sychravém počasí. Není tajemstvím, že i po veselých večerech s přáteli či rodinou umí povzbudit a s ním začne den o poznání příjemněji a...
Podle loňského výzkumu CVVM si více než polovina Čechů plete pojmy „minimální trvanlivost“ a „spotřebujte do“. Ve významu označení je však velký rozdíl. Následkem toho končí velké množství potravin v odpadkovém koši, i když je konzumace takových potravin bezpečná. Pojďme si tyto pojmy...
Časy, kdy byl skoro každý člověk samozásobitelem, už minuly – i když trvaly dlouhá tisíciletí. Pěstování užitkových rostlin se v současnosti stalo výrobním odvětvím se všemi náležitostmi, včetně mechanizace, odbytu, dopravy a zpracování plodin. Na světě se v 80. letech našeho století...
Člověk-sběrač i pozdější usazený pěstitel si poživatelnost rostlin zkoušel především sám na sobě a na svých bližních. Pokusná zvířata v dnešním smyslu neexistovala a domácí zvířata nebyla v tomto směru spolehlivá. Prudce jedovaté rostliny mohl člověk ochutnat jen jednou. Nepříliš chutné...
Lidé starší doby kamenné byli převážně sběrači a lovci. Získávali smíšenou potravu z nadzemních i podzemních orgánů planých rostlin a snadno ulovitelných ryb, ptáků a savců. Velký zlom hodný jména „revoluce“ nastal před pár tisíci lety, kdy se lidské rodiny a kmeny začaly usazovat a pěstovat...
Naši předkové žili v mnohem těsnějším kontaktu s přírodou než my. Dovedli se dívat otevřenýma očima, byli dobrými pozorovateli přírodních dějů, třebaže je nedovedli vědecky vysvětlit. Museli takoví být, protože byli na přírodě plné závislí. Ve styku s přírodou zaměstnávali snad...
Pečený chřest s olivami a rajčaty sušenými na slunci Potřebujeme: 20 chřestů – zelený, purpurový, bílý, 12 čerstvých oliv, nejlépe z Toggie, 12 rajčat sušených na slunci, 5 PL (polévkových lžic) šťávy z pečeného kuřete, olivový olej, mletou sůl a černý pepř. Postup: Použijte nádobí...
Přírodními zdroji zelené kuchyně jsou zelené rostliny. Roste jich na souši a ve vodě kolem půl milionu druhů a jsou nesmírně různotvárné. Jejich společným znakem je zabarvení listů a stonků, jehož příčinou jsou zelená barviva zvaná chlorofyly. Již jsme uvedli, že základní produkční pochod...
1 | 2 >>