Pod pokličkou

Podle loňského výzkumu CVVM si více než polovina Čechů plete pojmy „minimální trvanlivost“ a „spotřebujte do“. Ve významu označení je však velký rozdíl. Následkem toho končí velké množství potravin v odpadkovém koši, i když je konzumace takových potravin bezpečná. Pojďme si tyto pojmy...
Časy, kdy byl skoro každý člověk samozásobitelem, už minuly – i když trvaly dlouhá tisíciletí. Pěstování užitkových rostlin se v současnosti stalo výrobním odvětvím se všemi náležitostmi, včetně mechanizace, odbytu, dopravy a zpracování plodin. Na světě se v 80. letech našeho století...
Člověk-sběrač i pozdější usazený pěstitel si poživatelnost rostlin zkoušel především sám na sobě a na svých bližních. Pokusná zvířata v dnešním smyslu neexistovala a domácí zvířata nebyla v tomto směru spolehlivá. Prudce jedovaté rostliny mohl člověk ochutnat jen jednou. Nepříliš chutné...
Lidé starší doby kamenné byli převážně sběrači a lovci. Získávali smíšenou potravu z nadzemních i podzemních orgánů planých rostlin a snadno ulovitelných ryb, ptáků a savců. Velký zlom hodný jména „revoluce“ nastal před pár tisíci lety, kdy se lidské rodiny a kmeny začaly usazovat a pěstovat...
Naši předkové žili v mnohem těsnějším kontaktu s přírodou než my. Dovedli se dívat otevřenýma očima, byli dobrými pozorovateli přírodních dějů, třebaže je nedovedli vědecky vysvětlit. Museli takoví být, protože byli na přírodě plné závislí. Ve styku s přírodou zaměstnávali snad...
Pečený chřest s olivami a rajčaty sušenými na slunci Potřebujeme: 20 chřestů – zelený, purpurový, bílý, 12 čerstvých oliv, nejlépe z Toggie, 12 rajčat sušených na slunci, 5 PL (polévkových lžic) šťávy z pečeného kuřete, olivový olej, mletou sůl a černý pepř. Postup: Použijte nádobí...
Přírodními zdroji zelené kuchyně jsou zelené rostliny. Roste jich na souši a ve vodě kolem půl milionu druhů a jsou nesmírně různotvárné. Jejich společným znakem je zabarvení listů a stonků, jehož příčinou jsou zelená barviva zvaná chlorofyly. Již jsme uvedli, že základní produkční pochod...
Neochota, rozpaky a dokonce odpor, s jakým se někteří lidé stavějí k rostlinné stravě, může pramenit z prostého důvodu – že v nich přežívá nesprávná představa o zdravém přírodním člověku – lovci, který se od počátku své existence živil převážně rybami, stehýnky a prsíčky ptáků...
Květákový prejt 1 květák, 15 dkg salámu, pepř, sůl, majoránka, 2 vejce, 2 cibule, trrochu oleje, mleté nové koření, 2 stroužky česneku: Květák uvaříme v osolené vodě, vyjmeme, scedíme a v míse rozmačkáme vidličkou. Přidáme nastrouhaný salám, cibuli, ktreou trochu osmažíme na oleji,...
Houby, i když jsou chutné, výživné a jejich příprava je ve srovnání s jinými pokrmy levná, razily si cestu do kuchyně evropských národů pomalu a obtížně. Snad proto, že neznalost hub vyvolávala obavy, aby se na stůl nedostaly houby jedovaté, lidskému životu nebezpečné, nebo proto, že odedávna...
1 | 2 >>